Beeldende Therapie

Ik houd van beeldend werken, omdat het mij dichter bij mezelf brengt en ik merk dat het helend werkt om beeldend bezig te zijn. Om via gevoel (naast het cognitieve stuk van gesprekken) inzicht te krijgen en veranderingen te kunnen maken is beeldende therapie een prachtige manier.

Beeldende therapie is een non-verbale vorm van psychotherapie, wat niet wil zeggen dat er niet gesproken wordt. Ik werk als beeldend therapeut vanuit verschillende methodieken, het belangrijkste voor mij is dat ik me afstem op de individuele hulpvraag van de cliënt. Samen kijken we wat daarbij het beste past. In beeldend werken kan dat zijn dat er symbolisch in kleur en beeld een gevoel weergegeven wordt. Ook kan het zijn dat er een afgebakende opdracht gegeven wordt en dat tijdens het bezig zijn in gesprek wordt gegaan over wat er leeft. Zo zijn er tal van mogelijkheden, allen afgestemd op de behoefte die zich aandient.

In de therapie kan met verschillende materialen gewerkt worden, verf, krijt potloden, klei, gips, eigenlijk alles wat op dat moment nodig blijkt.

Ik werk altijd in samenspraak met de cliënt, waar ik soms wel uitdaag om bepaalde weerstanden te overwinnen. Er hoeft geen ervaring te zijn met beeldend werken om beeldende therapie te volgen.

Lees hier meer over wat beeldende therapie kan bieden en waar het voor ingezet kan worden.