Therapeut

Ik ben Relinde Koopman (1978), geregistreerd beeldend therapeut en orthopedagoog. Naast de praktijk ben ik werkzaam in de reguliere GGZ als beeldend therapeut met jongeren en ben ik moeder van 3 kinderen (2008), (2012) en (2015).

Na mijn middelbare school deed ik de basisopleiding van de kunstacademie en kwam tot de conclusie dat mijn hart bij beeldend werken én het werken met mensen lag. De opleiding creatieve therapie voldeed hier aan en ik studeerde af op de Hogeschool van Utrecht als beeldend therapeut. Op de opleiding specialiseerde ik me in het werken met kinderen en jongeren en volgde een droom door naast reguliere stages ook 8 maanden in Suriname stage te lopen. Vanaf 2004 ben ik werkzaam als beeldend therapeut in de jeugdzorg en de kinder- en jeugdpsychiatrie, waar ik met jongeren werk die vast zijn gelopen en mede hierdoor moeilijk gedrag laten zien. Al jaren wilde ik naast mijn huidige werk een eigen praktijk opzetten. In 2006 startte ik mede om die reden een studie orthopedagogiek, om me nog meer in de ontwikkeling van het kind te bekwamen en het systemisch kijken verder te ontwikkelen. Afgestudeerd en tevens in bezit van een diagnostiek-aantekening werkte ik als orthopedagoog gericht op trauma bij jongeren met ernstige gedragsproblemen. Ik gaf de stabilisatietraining Stapstenen voor chronisch trauma en ben gecertificeerd traumabehandelaar in de Traumagerichte Cognitieve Gedragstherapie, een even effectief gebleken interventie als EMDR.

Ik houd ervan om samen met jongeren, kinderen en ouders op onderzoek te gaan, in gesprek en in het beeldend werken. In dit onderzoek samen te zoeken naar het vaak nog niet noembare en dit vorm te laten krijgen en benoemd te laten worden in de therapie. Hierdoor kunnen blokkades zichtbaar worden en door ermee aan de slag te gaan kan er weer beweging in het geheel gebracht worden. Beeldend werken en gesprekken zijn mijn middelen om dit te doen.